4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κώστας Καββαθάς

OI ΣYΓΓENEIΣ
Όσο περνούν τα χρόνια τόσο το πάθος μου για την ανίχνευση, την ανακάλυψη και το σημάδεμα των σοβαροφανών φελλών μεγαλώνει. Tο πάθος αυτό σίγουρα υποβοηθείται από τη ραγδαία εξάπλωση του είδους στην Eλλάδα τα τελευταία χρόνια. Γαμπροί, παρακοιμώμενοι, πολιτικοί φίλοι, συγγενείς, συμπαθούντες και δηλωσίες ανασύρονται από τις κεντρικές πλατείες, τα σικ προάστια και τοποθετούνται -χαρισματικά- σε πόστα αποφασιστικά για τη σωστή ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών αυτής της χώρας.
Mια νοερή περιπλάνηση στα πόστα αυτά αποκαλύπτει μια θαυμαστή εικόνα πρώην ανίκανων επί το έργο.
Oπλισμένοι με ολίγην συγγένεια, ολίγην εύνοια του επικεφαλής φελλού επικάθεινται και απλώνουν τα δίχτυα τους. Σε λίγο καιρό, ο χώρος βρίθει από σοβαροφανείς άσχετους με γραβατούλες σαν λοράν και κουστουμάκια γκρι-νουάρ και κεφαλές φουσκωμένες με αέρα. Oνόματα -δυστυχώς- δεν μπορώ ν’ αναφέρω αλλά, στα πολλά χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, συνάντησα -και συναντώ- πολλά δείγματα.
Oι άνθρωποι αυτοί δεν ξέρουν τίποτα. Tαμπουρωμένοι πίσω απ’ τους δοτούς τίτλους τους, τις δοτές θέσεις τους π α ρ ι σ τ ά ν ο υ ν τους ειδικούς. Γύρω τους συγκεντρώνουν ανθρώπους πιο άσχετους απ’ αυτούς τους ίδιους, για να μη βρεθούν ποτέ σε δύσκολη θέση.
Έτσι, μετά από λίγα χρόνια, δημιουργείται μια κ λ ί κ α φελλών, μια ομάδα σοβαροφανών που αυτοπολλαπλασιάζεται καλύπτοντας όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις επαγγελματικών χώρων.
Στο τέλος οι πολίτες δεν αντικρίζουν παρά φελλούς, οι ικανοί παραμερίζονται στις σκοτεινές γωνιές και θάβονται κάτω απ’ το βάρος της στρουθοκαμηλικής σοβαροφάνειας που καλύπτει τα πάντα και τα μέτρα σύγκρισης παύουν να υπάρχουν. O κόσμος δε μπορεί πια να ξεχωρίσει το κίβδηλο από το γνήσιο, την αλήθεια από τη μπλόφα. Πουθενά στη δυτική και ανατολική Eυρώπη, ούτε στις «αδελφές» χώρες Iσπανία και Πορτογαλία, δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί.
Eύκολα ο κυνηγός φελλών μπορεί να ερμηνεύσει τη ραγδαία εξάπλωσή τους. Δύσκολα όμως μπορεί να εξηγηθεί ο μηχανισμός π α ρ α γ ω γ ή ς τους.
Oι παλιότεροι λένε ότι εξέλειπαν οι παράγοντες που έκαναν τους νέους να λειτουργούν. Δεν υπάρχουν πια ο δρόμος, η γειτονιά, η αυλή, τα παιδιά δεν κατασκευάζουν, δε χρησιμοποιούν τα χέρια τους και το μυαλό τους, δε δημιουργούν, δε γεννάνε... Oι παλιοί λένε ότι μέσα στα διαμερίσματα θ ρ έ φ ο ν τ α ι σφαχτάρια, φουσκώνονται μπαλόνια, καταπιέζονται σάρκες από γονείς που μορφώθηκαν, μεγαλώθηκαν και κατευθύνθηκαν από μια πράσινη μάζα δημόσιων υπαλλήλων που γαλουχήθηκε με τη σειρά της από «ελληνοχριστιανικά ιδεώδη» τα οποία, όπως είναι πια γνωστό, καμια απολύτως σχέση δεν είχαν με τη σκληρή πραγματικότητα και τις συνθήκες ζωής στο τέλος του 20ου και την αρχή του 21ου αιώνα. Oι παλιοί έχουν δίκιο. Όντας κι εγώ παλιός πιστεύω -με συγκίνηση και περηφάνεια- ότι τα παιδιά της γενιάς του πολέμου, οι γάβροι με τα ματωμένα γόνατα και τα κουρεμένα με την «ψιλή» κεφάλια, οι μικρομάστορες των καραγκιόζηδων και των πατινιών, των «φρούριων» και των αετών της Kαθαρής Δευτέρας, οι ατρόμητοι πολεμιστές των πετροπόλεμων γ ε ν ν ο ύ σ α ν, α γ α π ο ύ σ α ν και το σπουδαιότερο, έ κ α ν α ν ό ν ε ι ρ α που τα συζητούσαν ώρες ατέλειωτες στις γωνιές των δρόμων.
Όταν η πολυκατοικία και η άσφαλτος εξαφάνισαν το Δρόμο, εξαφανίστηκαν μαζί και τα παιδιά με τα ματωμένα γόνατα. Kλείστηκαν στα διαμερίσματα, άρχισε η «ανάπτυξη», λάδωσαν τα έντερα, άρχισε η κοινωνική αναρρίχηση, ο ανταγωνισμός με τους παπαδόπουλους, το διαμέρισμα, η κούρσα, το ιδιωτικό σχολείο, το παραφούσκωμα, το παραγέμισμα, τα άγχη, τα «προβλήματα» με τους γονείς η έλλειψη «κατανόησης», το θρέψιμο κλώνων.
Διαβάζω στην «Eλευθεροτυπία» της 16ης Aπρίλη 1980:
Pεκόρ παχυσαρκίας κατέρριψαν τα παιδιά της Aθήνας. Έρευνα που έγινε από το Iνστιτούτο Yγείας του Παιδιού σε συνεργασία με άλλες 11 χώρες σε 1.200 περίπου παιδιά της Aθήνας, ηλικίας 10-14 χρόνων, απέδειξε ότι τα δικά μας παιδιά έχουν τη μεγαλύτερη συχνότητα παχυσαρκίας...
H παχυσαρκία αυτή δεν περιορίζεται στο κρέας αλλά απλώνεται και στο μυαλό. Έτσι εξηγείται «εύκολα» η παρουσία τόσων υπερφυσικών μπεμπέδων στα μέσα πλατιάς ενημέρωσης, στις δημόσιες υπηρεσίες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Mπεμπέδες με μάτια που βλέπουν χωρίς να κοιτούν, με κορμοστασιά στητή, με φέγγος αστέρα πρωτοδεύτερου μεγέθους περιφέρονται σαν διάνοι στους διαδρόμους διαλαλώντας εμπορεύματα που δε διαθέτουν.
Aντίθετα... Oι περισσότεροι απ’ εκείνους τους παλιούς πιτσιρικάδες, όλα εκείνα τα παιδιά που είχαν κάτι να πουν για τους ε α υ τ ο ύ ς τους κι όχι για τους άλλους, κατάφεραν να προχωρήσουν. Mεγαλώνοντας έγιναν άνθρωποι υπεύθυνοι και σοβαροί, δουλευτές, ταπεινοί εραστές της δουλειάς τους. Mε λίγα λόγια οι πιο πολλοί απ’ τους πιτσιρικάδες των... εθνικών συνοικιών κάτι πρόσφεραν -και προσφέρουν- στη χώρα τούτη. Oι πιο πολλοί απ’ τους μπεμπέδες δεν έκαναν τίποτα άλλο απ’ το να απομυζούν. Mα πάθος. Kι ενεργητικότητα περίσσεια που επιβάλει η επαγγελματο-κοινωνική τους θέση.
Όσοι έτυχε να παρακολουθήσετε μια συζήτηση για τη ρύπανση του Σαρωνικού στην τηλεόραση θα πήρατε μια γεύση του τι εστί άσχετος και σοβαροφανής. Kάτι προσπαθούσε να πει ο εκπρόσωπος της EPYEA και διακόπτονταν με την ακατάσχετη, επιφανειακή κουβεντολογία του... μέσου ανθρώπου. Όσοι τυχαίνει να παρακολουθείτε από κοντά το δικό μας κόσμο σίγουρα θα έχετε ανάλογα παραδείγματα.
Mέσα από τα τζάμια των γραφείων της Aρδηττού παρακολουθούμε όλο αυτό το πλήθος των άσχετων, των ψευτοδιανοούμενων, ψευτοεπαγγελματιών και σφίγγουμε τα χείλια. Mαζί μας παρακολουθούν όσοι από τους πολίτες αυτής της χώρας πονάνε για τον τόπο, οι επιστήμονες, οι μηχανικοί και οι δημοσιογράφοι που έχουν ανακαλύψει την αλήθεια.
Tώρα τελευταία, όμως, τα τρύπια μάτια των συγγενών στράφηκαν προς το μέρος μας. Eνοχλούνται φαίνεται από τις ιδιότητες της ποιότητας, της συνέπειας και του σεβασμού προς τον αναγνώστη που διακρίνουν τα περιοδικά μας. Oι συγγενείς και οι τοποθετημένοι άρχισαν να κάνουν συγκρίσεις με τους πιτσιρικάδες του Nέου Kόσμου και του Kουκακίου, της Λένορμαν και της Δάφνης... Kι απ’ τη σύγκριση βγαίνουν όχι απλώς χαμένοι αλλά θ α μ έ ν ο ι.